bekijk alle 8 kunstwerken van Joost Doornik »

Joost Doornik

Opleiding ABK Minerva te Groningen van 1983 tot 1989.
Docenten: Mathijs Röling, Diederik Kraaipoel, Rikus van der Meer.
Vele schilder reizen naar Italië en Frankrijk.

Sommige mensen hebben het geluk van een vroege roeping. Joost Doornik ontdekte op jonge leeftijd dat je met een potlood en een stuk papier net echt kon suggereren. Er ging een wereld voor hem open. Al vroeg wist hij dat hij kunstschilder zou worden.

Op de kunstacademie heeft hij altijd naar de waarneming gewerkt onder leiding van o.a. Diederik Kraaipoel en Matthijs Röling. Hij koos zijn onderwerpen dicht bij huis; op locatie schildert hij stadsgezichten en interieurs. Na de academie ontwikkelde Joost zich niet tot een eenzame atelierschilder, maar trekt hij er bij voorkeur op uit, de stad of de provincie in, maar ook naar Frankrijk en Italië. Joost is iemand die zich graag opgaven stelt. Bijna al zijn schilderijen ontstaan op locatie en dwingen hem om snelle keuzes te maken. Zijn onderwerpen zijn soms complex: een druk bevolkt cafe-interieur, een panorama over Rome bij zonsondergang.

Bij het buiten werken maant het veranderende licht tot haast - er kan op z'n hoogst een paar uur achter elkaar worden gewerkt.
De penseelvoering in deze schilderijen is vlot en doeltreffend, en soms gejaagd. De toets is hier en daar ook duidelijk zichtbaar.

In zijn werkwijze lijkt hij zichtbaar geraakt door een touch van het Franse impressionisme maar houdt daarnaast zijn nuchtere kijk op de realiteit. Plekken waar mensen toeven observeert hij intensief, het cafe of een stationshal. Maar toch staat de mens zelf niet helemaal centraal. Wel wat hen bezig houdt en het leefdecor, het binnen vallende licht waar binnen ze figureren.

Contact

Galerie Wiek XX
Voorstraat 50
9693EH Bad Nieuweschans
Nederland
T. +31 (0)597 521 393
M. + 31 (0)6 53 54 1876
E. info@wiekxx.nl

Openingstijden:
Vrijdag, zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00
Andere dagen alleen op afspraak.

Voor al onze kunstwerken geldt namelijk gratis levering binnen Nederland. Voor leveringen naar het buitenland geven wij u graag een prijsopgave.

Veilig online bestellen

✓ Betaal veilig met iDEAL


✓ Veilige SSL verbinding

✓ Galerie Wiek XX toegelaten tot de kunstkoopregeling van het Mondriaan Fonds

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Galerie Wiek XX en blijf op de hoogte van actueel werk

Inschrijven nieuwsbrief

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door op 'OK' te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees ook onze privacystatement. Ok, sluiten