Geen kunstwerken aanwezig

bekijk alle 0 kunstwerken van Ree Meertens »

Ree Meertens

Ree Meertens werd in 1960 geboren te Heerlen. Zij schildert met name met olieverf, met als ondergrond hout, linnen of koper. In haar vrije werk zijn meestal duidelijk figuratieve elementen te onderscheiden en haar schilderijen kenmerken zich vaak door een collageachtige opbouw.
Ree Meertens spreekt de toeschouwer aan met de taal van kleur, beeld, compositie en de virtuositeit van de penseelstreek. Het visuele gegeven alleen moet een effect teweegbrengen bij de toeschouwer, zonder dat een nadere toelichting vereist is, of zelfs maar gegeven kan worden. Ofschoon er onmiskenbaar herkenbare elementen in haar schilderijen te vinden zijn, lijken dat meer herinneringen uit verleden of toekomst die geprojecteerd worden op de scherven van een spiegel, dan dat er altijd sprake is van een realistische voorstelling.
Kleiner werk schildert Ree vooral op koper. Voor grote schilderijen is koper doorgaans niet geschikt, vanwege het gewicht, een wat groter schilderij zou al snel enkele honderden kilo’s gaan wegen. Schilderen op koper is een techniek die met name in de zestiende en zeventiende eeuw veel werd toegepast en die later om onduidelijke redenen in onbruik is geraakt. Voordelen van deze ondergrond is dat het koper nauwelijks ‘werkt’, waardoor er bijvoorbeeld nauwelijks craquelé optreedt, ook niet na vele jaren. Ree Meertens laat het koper bovendien enigszins doorschijnen door de verf, waardoor een warme gloed wordt verkregen.
Behalve met schilderen houdt Ree Meertens zich ook bezig met verschillende grafische drukmethodes, de laatste jaren met name met lithograferen. Bij het lithograferen wordt een afdruk gemaakt op papier van een op steen, aluminium- of polyesterplaat aangebrachte tekening. Door meerdere drukgangen achter elkaar met verschillende stenen of platen op hetzelfde papier, kan een meerkleurendruk worden verkregen. Doordat Ree het gehele proces zelf handmatig uitvoert, is elke litho verschillend, temeer omdat zij er tijdens het drukproces van harte op los experimenteert. Ook bewerkt zij het lithopapier vaak met olieverf, bladgoud of spuitbus alvorens zij er een afdruk op maakt, of gebruikt zij een afdruk als basis om weer verder op te schilderen met olieverf.
Als schilder en lithograaf is Ree Meertens autodidact, ofschoon dat eigenlijk een vreemde term is als je zoals zij uit alle bronnen probeert te putten die maar voorhanden zijn: modeltekenen, etsen met grafici, beschrijvingen van de technieken van oude meesters, boeken over lithografie, bestudering van de techniek van hedendaagse kunstenaars, gesprekken met medekunstenaars over techniek en kunstopvatting. Haar ervaring is dat zelfs de grootste leek op het gebied van de schilderkunst nog iets kan zeggen over een kunstwerk waar ze als schilder iets van kan leren. De kunstenaar moet vooral leren te schiften tussen hetgeen waar hij wel iets aan heeft, en waar niet. In haar geval betekent autodidact dus niet dat ze zich het schilderen zelf geleerd heeft, maar dat ze een vrijere keuze had in haar bronnen dan dat bijvoorbeeld op een kunstacademie het geval zou zijn geweest.
Werk van Ree Meertens was te zien door heel het land, onder meer in Nijmegen, Maastricht, Valkenswaard, Nieuweschans, Ootmarsum, Heeswijk, Geleen en Beek (L). Haar schilderijen werden aangekocht door particulieren en overheidsinstellingen. Ree Meertens verbleef enige jaren in Amsterdam en Groningen, en gedurende kortere tijd in Italië. Vanaf 1986 woont en werkt ze in Limburg.

Contact

Galerie Wiek XX
Voorstraat 50
9693EH Bad Nieuweschans
Nederland

Tel Henriëtte Mulder: + 31 (0)6 53 54 38 45
b.g.g. +31 (0) 6 53 54 18 76
E-mail: info@wiekxx.nl

Openingstijden:
Vrijdag, zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00
Andere dagen alleen op afspraak.

Voor al onze kunstwerken geldt namelijk gratis levering binnen Nederland. Voor leveringen naar het buitenland geven wij u graag een prijsopgave.

Veilig online bestellen

✓ Betaal veilig met iDEAL


✓ Veilige SSL verbinding

✓ Galerie Wiek XX toegelaten tot de kunstkoopregeling van het Mondriaan Fonds

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Galerie Wiek XX en blijf op de hoogte van actueel werk

Inschrijven nieuwsbrief

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door op 'OK' te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees ook onze privacystatement. Ok, sluiten