Ronald Soeliman

De beleving van het landschap is in het werk van Ronald Soeliman (1965) van essentieel belang. Hij slaat de abstracte waarden van licht en ruimte op in zijn herinnering, laat die bezinken en maakt vervolgens in het atelier het schilderij. Maar ook werkt hij geregeld a la prima, buiten in het landschap zelf (plein air). En altijd warm gekleed, desnoods in skipak en snowboots.
Zijn schilderijen kenmerken zich door een pasteuze, royale toets. Zijn kleurgebruik is sferisch. In zijn schilderijen geeft hij zijn beleving van het landschap weer. Die beleving is voor hem intens. Hij is een schilder met passie, wat in zijn werk terugkomt. De vlotte, krachtige toetsen lijken ogenschijnlijk lukraak naast elkaar neergezet, maar vormen van een afstandje prachtige, kleurrijke en sfeervolle landschappen.
Ronald Soeliman wordt vaak de schilder van het licht genoemd. Zijn inspiratie komt voort uit het verlangen naar licht, lucht en ruimte. Daarbij schildert hij vaak (in) het Drentse landschap, de duinen en de zee (Wassenaar, Den Haag, Bergen, Ameland). Plekken waarin geen vorm van menselijke aanwezigheid te ontdekken is.
Het kleurenonderzoek heeft er toe geleid, dat de landschappen op een impressionistische wijze in beeld gebracht worden, waarbij de verf in pasteuze toetsen op het paneel wordt gedirigeerd - en samen zijn symfonie van het landschap spelen. Van dichtbij lijkt het een paneel met losgeslagen verftoetsen, waarbij de afzonderlijke verfkleuren een vibratie in kleur teweeg brengen en de beschouwer zo uitnodigen om hun verbeelding te laten werken en hem het idee geven naar licht te kijken. Van dichtbij zie je alleen maar verf maar van een afstand, door de verbeelding, ontstaat het illusionistische beeld: zijn essentie van het landschap.
Ronald Soeliman studeerde aan CABK te Kampen, Institut Kesinian in Jakarta (Indonesië) en Academie Minerva te Groningen.

Contact

Galerie Wiek XX
Voorstraat 50
9693EH Bad Nieuweschans
Nederland
T. +31 (0)597 521 393
M. + 31 (0)6 57 806 508
E. info@wiekxx.nl

Openingstijden:
Vrijdag, zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00
Andere dagen alleen op afspraak.

Veilig online bestellen

✓ betaal veilig met iDEAL

✓ Veilige SSL verbinding


✓ Galerie Wiek XX toegelaten tot de kunstkoopregeling van het Mondriaan Fonds

Newsletter

Subscribe to our newsletter and stay informed about new work.

Subscribe

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door op 'OK' te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees ook onze privacystatement. Ok, sluiten