Philip Wiesman

Terug

Philip Wiesman

Het is alweer 45 jaar geleden dat Philip Wiesman, Academie Artibus in Utrecht heeft verlaten, waarna hij vrijwel direct is begonnen met het maken van etsen.
Zijn aandacht was altijd al uitgegaan naar de omgeving waar hij woonde, een klein lommerrijk plaatsje dat aan de oostzijde van de stad Utrecht is gelegen, op de rand van de Heuvelrug.
Aan zijn etsen is te zien dat deze omgeving hem inspireerde bij het maken van zijn etsen.
De jaren zestig en zeventig was een periode dat de etskunst hier in Nederland bij het publiek grote belangstelling genoot. Hij heeft dit voor een deel nog kunnen meemaken.
Ook na deze 'bloeiperiode' die zo rond 1980 was afgelopen en de meeste kunstenaars het maken van grafiek voor gezien en maar weer zijn schilderen is Philip etsen blijven maken.
Nog steeds is de natuur een belangrijke inspiratiebron. Maar zo af en toe brengt hij ook een stadsgezicht op de etsplaat.
Inmiddels is Philip in Schoorl vlak bij duinen en zee gaan wonen, een plaatsje dat onder de gemeente Bergen valt. Bij zijn laatste etsen is waarneembaar dat hij met een schetsboekje al menigmaal het duingebied heeft betreden.
Philip Wiesman is in 1946 aan de oostzijde van de stad Utrecht geboren, van waaruit het Kromme Rijn gebied en de Utrechtse Heuvelrug niet moeilijk zijn te bereiken. Het is deze omgeving, waarin hij in zijn jeugd veel vertoefde. Later werd deze streek als kunstenaar een belangrijke bron van inspiratie.
Het was van 1967 tot 1971 dat Philip op Academie Artibus onderricht heeft genoten in de schilderkunstige vakken. In het bijzonder ging zijn aandacht uit naar de grafische technieken. Omdat Philip al eerder vanuit Utrecht was verhuisd naar de rand van de Heuvelrug, was het na zijn opleiding niet moeilijk zijn onderwerpen te vinden.
Veel van zijn etsen zijn dan ook op deze omgeving geïnspireerd. Inmiddels is Philip in Noord-Holland aan de zeekust in Schoorl gaan wonen, dat ressorteert onder de gemeente Bergen. Hier bevinden zich de breedste en hoogste duinen van Nederland. Ook deze omgeving lag hem altijd zeer na aan het hart, hetgeen blijkt bij het bekijken van zijn etsen.
Hij is vanaf 1973 gaan exposeren. Enkele musea hebben in de loop van de jaren etsen van hem aangekocht, zoals het Centraal Museum Utrecht en Museum Boijmans & Van Beuningen.

Contact

Galerie Wiek XX
Voorstraat 50
9693EH Bad Nieuweschans
Nederland
T. +31 (0)597 521 393
M. + 31 (0)6 53 54 1876
E. info@wiekxx.nl

Openingstijden:
Vrijdag, zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00
Andere dagen alleen op afspraak.

Veilig online bestellen

✓ betaal veilig met iDEAL

✓ Veilige SSL verbinding

✓ Galerie Wiek XX toegelaten tot de kunstkoopregeling van het Mondriaan Fonds

Newsletter

Subscribe to our newsletter and stay informed about new work.

Subscribe

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door op 'OK' te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees ook onze privacystatement. Ok, sluiten